Avontuurlijk spelen

Het grasveld, de kinderboerderij, de bostuin, zand, strand en duinen, speelbosjes en parken worden door kinderen en jongeren als fijne buitenplekken beoordeeld. Meisjes vinden gras fijn omdat er kunstjes op te doen zijn en ze er lekker kunnen chillen. Jongens vinden het grasveld met name een fijne plek omdat er gevoetbald kan worden. Beiden hebben behoefte aan functioneel groen waar volop gespeeld kan worden, zoals vanzelfsprekend het grasveld, maar ook verstopplekjes, speelbosjes en paadjes tussen de struiken. Of spelen met water.

Of oriënteer verder op Goede Speelprojecten

Avontuurlijk spelen in de Loonse en Drunense Duinen

Deze Brabantse Sahara is één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Maar je hebt er ook bos, heide en vochtige graslanden. Spectaculair zijn de klimduinen, waar het zand steil omlaag is gevallen en waar zich een natuurlijke klimwand heeft gevormd. Klimduinen dus, klimbomen en aan het eind van de tocht kilo’s en kilo’s zand in je schoenen. On-Nederlands is dit stukje woestijn. Hele bomen die in het zand steken. Soms is zelfs alleen de kruin van de boom nog zichtbaar.

Spelen met zand en water

De aanwezigheid van zand en water is voor alle kinderen (en niet alleen zij…) aantrekkelijk voor urenlang speelplezier. Door de onbepaaldheid van de materie kunnen kinderen er zelf betekenis en vorm aan geven. Zand en water doet een beroep op verbeeldingskracht en inventiviteit. Omdat in de stedelijke omgeving zand/waterspel maar sporadisch voor handen is, is een speelplek met zand en water juist een aantrekkelijk alternatief. (Wist je dat naar mate er meer verbeeldend spel mogelijk is er minder gedragsproblemen zijn?).

Klimmen in bomen

Boompje klimmen moet je gedaan hebben voor je 12e, het staat op nummer 1 op de lijst van “50 dingen die je voor je 12e gedaan moet hebben’. Het is goed voor je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, maar bovenal spannend, uitdagend en leuk, maar er is meer! Wist je dat je door boompje klimmen en andere fysieke buitenactiviteiten die veel coördinatie vergen niet alleen het lichaam traint maar ook je werkgeheugen? Dat je effectiever studeert? Beter presteert op je werk…? Vroeger hoorde bomen klimmen bij buitenspelen en was het de gewoonste zaak van de wereld. Tegenwoordig zijn ouders (te) voorzichtig en bang dat hun kind zich bezeert. Terwijl je grenzen verleggen goed voor je is en vooral leuk! Niet in de laatste plaats omdat je zo volledig op kunt gaan in de natuur.

Graven in het duinzand

Allereerst is een waarschuwing op zijn plaats: houd toezicht op kuilen graven door jonge kinderen, want er dreigt altijd een instortingsgevaar!

Toch is het een van de leukste dingen die je kunt doen op het strand of in de duinen. En vaak gaan vaders (en moeders ook, hoor) nog fanatieker te werk dan hun kroost. En weten dan niet van ophouden; nog iets dieper, breder, een gracht er omheen en ga zo maar door. Oneindig is de verbeelding - denk aan de ‘Ode aan Fernando Pessoa’: een jongeman wacht op zijn geliefde en doodt de tijd met dagdromen en kuilen graven en creëert zich een geheel eigen universum…

Hutten bouwen

Beginnende of vergevorderde huttenbouwer? Een boek met bouwtips heb je niet nodig, terwijl je toch serieus aan de slag kan. Een ontwerp is evenmin nodig; al doende vormt zich een schuilplaats of zelfgemaakte tent met takken en touw. Eindeloos bouwen met takken en planken aan een piratenschip en zo op zoek te gaan naar een onbewoond eiland met een heuse schat!

Schommelen in bomen

Schommelen, hangen, swingen is de ultieme manier om vrijheid te beleven, vooral als je dat buiten in de natuur kunt doen. Helemaal spectaculair is het ‘rope-boarden’. Zoals een heleboel andere sporten, zoals snowboarden, surfen, kitesurfen enz. is het afgeleid van het skateboarden.

In Canada is deze sport ontstaan toen een aantal tieners een alternatief zocht. Aanvankelijk werd rope-boarding uitsluitend ondergronds uitgeoefend (in de twilight-zone) in de Canadese stad Toronto, maar al snel kwam er aandacht via diverse media voor deze uitdagende sport.

Wat er zo uitdagend aan is? Rope-boarding is een sport waarbij swingend op een ‘deck’ en hangend aan een touw tricks uitgevoerd worden die vergelijkbaar zijn met die van skateboarden op halfpipes en andere hellingbanen. Maar er zijn geen gestandaardiseerde regels of voorschriften; beschermende kleding en een helm zijn aan te bevelen en het vereist een sterk bovenlichaam en grip.

Maar gewoon een touw aan een boom, met of zonder zitje, is voor jong en oud gewoon leuk!